top of page
Read the English Version

בוחרים בע"מ

2020-03-18

בחירות 2021 - נציגי המפלגות דנים בקשר בין ישראל לבין העם היהודי

בוחרים בע"מ

בוחרים בע"מ 

נציגי מפלגות מדברים על הקשר בין ישראל לעם היהודי


כנס בוחרים בע"מ – מצביעים עבור העם היהודי", אירח נציגי שבע מפלגות, שהציגו עמדותיהם בנוגע לנושאים הבוערים ביותר ביחסי ישראל-יהדות התפוצות, כגון חוק הלאום, מתווה הכותל, נישואים אזרחיים והמאבק באנטישמיות. נציגי המפלגות כללו את מירב בן ארי (יש עתיד), ח"כ עוזי דיין (הליכוד), הרב גלעד קריב (העבודה), השר מיכאל ביטון (כחול לבן), ח"כ יוליה מלינקובסקי (ישראל ביתנו) ומוסי רז (מרצ).  האירוע נערך ביוזמת "קואליציית העמיות" בראשות קבוצת ראות וקרן קרן משפחת רודרמן.


למי שפספס, תוכלו צפות באירוע במלואו בלינק הזה. 


והנה כמה נקודות שעלו מפי נציגי המפלגות. 

דני דיין, קונסול ישראל לשעבר בניו יורק: "כשמתווה הכותל הוקפא, קיבלתי הנחיה מראש הממשלה נתניהו להטיל את אשמה על הרפורמים. זה לא היה אמת ולכן לא הסכמתי לבצע זאת, גם במחיר של אבדן המשך כהונתי כקונסול בניו-יורק. אמרתי לראש הממשלה שהמפתחות על שולחן כל הזמן ושאם הוא רוצה שיושיט יד ויקח אותם ואחזור לארץ. לא יכולתי לחיות עם מצפון שקט להאשים רפורמים בהקפאת מתווה הכותל". את הדברים האלה חשף אתמול (חמישי) קונסול ישראל בניו-יורק לשעבר והמעמד לכנסת בהווה מטעם מפלגת תקווה חדשה דני דיין בכנס בחירות בנושא יהדות התפוצות.


ח"כ עוזי דיין התייחס לברית נתניהו-חרדים והשיב לשאלה כיצד בכוונת מפלגתו לגרום לזרמים לא-אורתודוכסים לחוש שייכים לישראל. לדבריו, "אנחנו גאים בקשר שלנו עם החרדים ואנו סולדים משנאת חרדים, שגובלת לעתים לידי אנטישמיות. אנחנו בעד גיור לפי ההלכה. הגיור צריך להיות יותר ידידותי. זה אתגר לאומי". בהמשך דבריו, גינה ח"כ דיין את "סרטון הכלבים" שהפיצה יהדות התורה נגד היהדות הרפורמית וקרא לחזק את החינוך הציוני בשלושה נושאים שמחברים ישראל והתפוצות כעם: יהדות, שפה ומולדת.


נציג מפלגת העבודה, הרב הרפורמי גלעד קריב, האשים את נתניהו על שיצר שבר בין ישראל ליהדות התפוצות" . "מי שחושב שאפשר לרפא את השבר שיצר נתניהו רק בסיסמאות מוכר אשליות. יש לסיים את המונופול האורתודוכסי בישראל ולהכיר באופן ממלכתי בכל זרמי היהדות, קידום נישואין וגירושין אזרחיים, סיום בירורי היהדות המשפילים והאנטי-ציונים לעולים מחבר העולים. הקידום של יהדות ליברלית ייעשה באמצעות סיום האפליה של היהדות הפלורליסטית. מתווה הכותל הוא תנאי הכרחי לכינון יחסים בין ישראל ליהדות התפוצות". הרב קריב תקף את נתניהו בטענה שבשנים האחרונות הוא עושה שימוש ציני באנטישמיות ובמאבק בשנאת יהודים. "יש לנו ראש ממשלה שכרת בריתות עם מנהיגים המזוהים עם הסתה אנטישמיות או כאלה הנמנעים מלגנותה, דוגמת ראש ממשלת הונגריה ונשיא ברזיל. חוסר הנכונות להישיר מבט לגבי הקשר בין ממשל טראמפ לימין הקיצוני היא הפקרות".


השר במשרד הביטחון מיכאל ביטון נשאל האם בכוונת כחול לבן לקדם שינויים בחוק הלאום. "הצהרנו שנכניס סעיף שוויון לחוק הלאום או לצדו. סוגיית חוק הלאום היא פנימית של אזרחי ישראל שאמורים וצריכים להתייחס לכל אדם יהודי וערבי כאחד", אמר. בנוגע לקשר עם יהדות התפוצות, אמר "מעבר לזמן וקשב של מנהיגים ישראלים ליהדות התפוצות, דרוש מגע חינוכי ואישי בין שני הצדדים. הגיע הזמן שנכניס את היד לכיס כדי לממן חינוך יהודי אחרי שבמשך עשרות שנים יהדות העולם עשתה זאת עבורנו".


מירב בן ארי מיש עתיד התייחסה לשאלה האם כיצד בכוונת "יש עתיד" להכיל את הממסד האורתודוכסי בישראל. "יחסי ישראל-התפוצות נמצאים במצב קשה. יש המון בורות, הבנה וחוסר-עניין. מניסיון, צריך לקחת את חברי הכנסת מכל הזרמים ולהפגיש ביניהם. רק באמצעות קירוב לבבות, ניתן להשיג את המטרה". לגבי חוק הלאום, אמרה בן-ארי "למרות שהצבעתי בעד החוק, היו לי הסתייגויות קשות ממנו. בכנסת הקרובה צריך לתקן את חוק הלאום ולהכניס את רכיב השוויון מבלי לפחד שהדבר יפגע בצביון היהודי של המדינה".


ח"כ יוליה מלינובסקי, נציגת ישראל ביתנו, התייחסה ליריבות הפוליטית של מפלגתה עם החרדים ולשאלת הלגיטימיות שלהם. "אין לנו שום דבר נגד הציבור האורתודוכסי בישראל או בתפוצות. יש לי בעיה עם ההנהגה החרדית והעסקנים שלה, שלקחה ציבור שלם בשבי. הם חטפו ג'ננה, ומאז מקבלים רק מה שהם רוצים". בהמשך, נציגת ישראל ביתנו הביעה צער על שהצביעה בכנסת הקודמת בעד חוק הלאום. "זה כואב לי, אני מאוד מצטערת שאנחנו בסוף הצבענו לפי המשמעת קואליציונית על החוק הזה, זה פגע מאוד בדרוזים אחינו. צריך לבטל את החוק, לא תרם אלא רק הזיק".


מוסי רז ממרצ דיבר על המשמעות מבחינתו ליהדות במושג יהודית דמוקרטית. "חוק השבות לא צריך לשנותו. ישראל צריכה להיות מרכזו של העם היהודי. ילדיי צריכים לדעת שיש להם בני דודים באמריקה במובן של עם. ישראל צריכה להיות יותר יהודית במובן של תיקון עולם ויותר דמוקרטית במובן שמדינת ישראל תקדם שוויון זכויות בין כלל אזרחיה ללא הבדל דת גזע ומין. המצב היום בו האורתודוכסיה שולטת במדינה פוגעת ברוב יהודי העולם".


שירה רודרמן, מנכ"לית קרן משפחת רודרמן, בירכה את נציגי המפלגות: "בזמן שתשומת הלב בבחירות מופנית בעיקר למאבקי כוחות ולשאלה מי יישב עם מי, הקשר שבין ישראל ליהדות העולם הוא אחד הנושאים הקריטיים שאיתם נצטרך להתמודד ביום שאחרי. הסוגייה הבוערת מכולן תהיה שיקום היחסים עם הממשל האמריקאי ועם יהדות ארה"ב. זהו אתגר משמעותי לכנסת שתיבחר ולממשלה הבאה, במיוחד לנוכח הפערים שנחשפו בין תפיסת העולם של רוב הישראלים לבין זו של רוב יהודי ארה"ב. אך זוהי גם הזדמנות לעבוד יחד, ולבנות קשר חזק מאי פעם בין חלקיו השונים של העם היהודי. ולכן, חשוב כל כך לשמוע את העמדות של המועמדות והמועמדים לכנסת בנושא, ואנחנו שמחים על השתתפותם בכנס ועל המחויבות שהביעו לחיזוק היחסים שבין ישראל לעם היהודי".


ערן שישון, מנכ"ל מכון ראות, הוסיף: "אנו מקדמים את יחסי ישראל והעולם היהודי יותר מעשור, ושואפים לפתח בחברה הישראלית תחושה של אחריות ואכפתיות כלפי יהדות התפוצות. ולכן תמיד חשבנו שאחת המטרות המרכזיות שלנו היא להפוך את נושא 'העולם היהודי' לנושא שמפלגות ופוליטיקאים בישראל מקדמים. חשוב היה לנו שהמפלגות ירצו להיות מזוהות עם הנושא הזה גם כמובן מהבחינה המוסרית, אולם גם בגלל אמונתם שהם ייצאו נשכרים מכך ציבורית. אין ספק שהפאנל המדובר הוא צעד גדול בכיוון הזה."

bottom of page